EFEKTIVITAS PEMBERIAN MAKANAN TAMBAHAN (PMT) BAHAN PANGAN LOKAL UPAYA MENGURANGI TERJADINYA STUNTING PADA BALITA
DOI:
https://doi.org/10.61722/jmia.v2i6.7358Keywords:
Stunting, local supplementary feeding (PMT), toddlersAbstract
Stunting is a common chronic nutritional problem that significantly impacts physical growth and cognitive development in children. The government's planned strategy to improve toddler nutritional intake is the provision of locally sourced food (PMT). The research method used was a systematic review, with data sources sourced from Google Scholar and the Garuda Portal. The articles selected met the inclusion criteria, with full-text articles filtered over a six-year period from 2020 to 2025. The results showed improvements in anthropometric indicators, maternal nutritional literacy, and a decrease in stunting status after PMT was administered for 30 to 90 days. Thus, PMT based on locally sourced food has been proven effective in reducing stunting in toddlers.
References
Astuti, L. D. P. Y., & Sari, I. M. (2025). UPAYA PEMBERIAN MAKANAN TAMBAHAN PADA BALITA STUNTING DENGAN PROGRAM BUMI CETING DI KELURAHAN BUMI LAWEYAN. Indonesian Journal of Community Dedication, 3(1), 128-135.
Erianti, A., & Cholifah, S. (2025). Inovasi Pemberian Makanan Tambahan Nugget Patin Daun Kelor sebagai Upaya Pencegahan Stunting. Jurnal Abdimas Kesehatan (JAK), 7(2), 395-406.
Kusuma, M., & Achyar, K. (2025). Hubungan Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Lokal Dengan Kenaikan Tinggi Badan Pada Balita Stunting Usia 24-59 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Jeruklegi Ii Tahun 2024. Jurnal Berita Kesehatan, 18(1), 220-234.
Latifahanun, E., Rahmi, S. A., Andani, M. R. R., Febriandi, S., & Rokhayati, R. (2024). Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Terhadap Peningkatan Tinggi Badan Pada Balita Stunting di Desa Jragan, Temanggung. Jurnal Promotif Preventif, 7(6), 1257-1261.
Paramitha, I. A., Arifiana, R., & Susiatmi, S. A. (2025). MERDEKA DARI STUNTING: OPTIMALISASI PEMBERIAN MAKANAN TAMBAHAN BERBASIS PANGAN LOKAL, COOKING CLASS DAN PELATIHAN KADER TERHADAP PENINGKATAN KESEHATAN DAN KEBUGARAN BALITA
Purbaningsih, H., & Syafiq, A. (2023). Efektivitas Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Berbahan Pangan Lokal Terhadap Kenaikan Berat Badan Balita. Media Publikasi Promosi Kesehatan Indonesia (MPPKI), 6(12), 2550-2554.
Saefullah, A., Hermawan, W., Agustina, I., Rifia, T. N. I., & Yahya, A. A. N. (2023). UPAYA PENCEGAHAN STUNTING MELALUI PEMANFAATAN PANGAN LOKAL DI KECAMATAN KAPUAS KABUPATEN SANGGAU. Abdimas Awang Long, 6(2), 53-65.
Sukarta, A. S. (2025). A Penanganan Balita Stunting Melalui Pemberian Makanan Tambahan (Pmt) Berbasis Pangan Lokal Di Wilayah Kelurahan Lalabata Rilau: Penanganan Balita Stunting Melalui Pemberian Makanan Tambahan (Pmt) Berbasis Pangan Lokal Di Wilayah Kelurahan Lalabata Rilau. Jurnal Pengabdian Masyarakat Berbasis Kesehatan, 2(1), 1-5.
Veronica, S. Y., Destiana, E., Komariah, S., Putri, W. E., Fadilah, I. N., Hestina, N., ... & Siskarina, A. (2025). Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Berbasis Pangan Lokal untuk Pencegahan dan Penanganan Wasting dan Stunting Pada Balita di Desa Rejosari Kecamatan Pringsewu Kabupaten Pringsewu. Jurnal Pengabdian Masyarakat Bangsa, 3(6), 2889-2897.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 JURNAL MULTIDISIPLIN ILMU AKADEMIK

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.









